ALUS KVARTĀLA ALUS TŪRES: GALVENAIS IR ALUS UN STĀSTI
Rīgas alus taku zinātājs Kristaps Daubars aizvedīs brīnumainā ceļojumā alus pasaulē
Kad gada sākumā tika atklāts
Rīgas alus kvartāls, Kristapam Daubaram, ilggadējam Valmiermuižas alus
vēstniecības viesmīlim pavērās gluži jauns darba lauks. Gadiem iepazinis alus
smalkumus no virtuves puses, bijis klāt visdažādāko brūvējumu tapšanā un
apmeklētāju izglītošanā, Kristaps uzkrājis gana daudz zināšanu, lai nestu tās
pasaulē, latviešu alus labo vārdu cildinot. Tieši tāpēc Kristaps ir galvenais
Rīgas alus kvartāla gids, kura vadītajās alus tūrēs var uzzināt tādas lietas
par alus darīšanu RĪgā, kas pat gidiem ar 40 gadu stāžu bijušas pilnīgs
jaunums. Neatkarīgi no tā, esi Rīgas viesis vai iedzimtais, Kristaps gādīgi
izvadīs pa Rīgas alus kvartāla krogiem, iepazīstinās ar jaunākajām un
interesantākajām garšām, kā arī uzklausīs visas tūrētāju vēlmes, lai ceļojums
Latvijas alus garšu pasaulē kļūtu par īstu piedzīvojumu.
Bez šaubām, tūristiem, jo
īpaši alus cienītājiem, Rīgas alus kvartāla alus tūres ir lielisks veids, kā
iepazīt Rīgu. Taču ko šajās tūrēs iegūst vietējais rīdzinieks – viņš taču ar
aiziet uz jebkuru no krogiem, kad vien pats vēlas!
Galvenais, ko es iedodu tūres apmeklētājiem kopā ar izcilām Latvijas alus
garšām, ir stāsti par šīm vietām, par apkaimi, par tās vēsturi. Nav daudzi,
kuri ejot pa ielu atpazītu Rīgas senos alus brūžus, kuru brūvējumi pirms vairāk
nekā simts gadiem iekaroja visu Krievijas impēriju. Turklāt katram brūzim ir
savs īpašais stāsts, kaut vai par alus pagrabu labirintiem, kas, kā mēļo,
stiepjoties cauri vai visam Rīgas centram... Manos krājumos ir stāsti, kas ir
pārsteigums pat pieredzējušiem gidiem. Nu, un otra lieta ir īpašais
piedzīvojums pašos krogos un brūvkrogos. Šobrīd alus tūrē mēs apmeklējam piecus
krogus un mazās alus darītavas. Nākot alus tūrē, varat būt droši, ka varēsiet
pavērot alus darīšanas aizkulises, pagaršot dažādus brūvējumus, kas vēl ir
tikai tapšanas stadijā un, iespējams, līdz kroga zālei nemaz nenonāks. Bieži
vien tūrēs ar viesiem apsveicinās arī pašu krogu saimnieki – Gordons no Alķīmiķa,
Dāvis no Ziemeļu Enkura -, tā ir lieliska iespēja uzzināt visu interesējošo
tieši no pirmavota!
Vai ir kādas īpašas garšas,
ko piedāvā Rīgas alus kvartāls?
Rīgas alus kvartālā ir apvienojušies desmit krogi. Visos tajos ir dabūjams
Latvijas mazo alus darītavu brūvēts alus, ko citviet atrast varētu būt pagrūti.
Taču trīs no tiem ir brūvkrogi – alus krogi ar savu mazo brūzi -, kas nozīmē,
ka tur tiks piedāvāts patiešām unikāls alus, ko citur nedabūt. Tā Labieša alus
garšā dzīvo īsti Latvijas meži un pļavas, Alķīmiķī darītais alus top,
kombinējot pasaules praksi ar Latvijas tradīcijām, savukārt Ziemeļu Enkura
brūzis ir izaudzis no tā saimnieka hobija – mājbrūvēšanas. Valmiermuižas alus
gan top citviet, taču Valmiermuižas alus vēstniecībā var nogaršot visus
jaunumus no Valmiermuižas, ko citur nesastapt, turklāt tās tirgotavā var atrast
desmitiem amata alus garšu, kas tapušas mazajos brūžos visā Latvijā.
Tā dēvētais craft jeb amata
alus pēc garšas var būt specifisks – kā to uztver Rīgas alus kvartāla viesi?
Mūsu alus tūri parasti uzsākam Valmiermuižas alus vēstniecībā, kur
iepazīstinām viesus ar alus precināšanu, piedāvājot alu ar tam pieskaņotām
uzkodām – piemēram, gaišo alu ar kartupeļu klimpām un sēņu putām, dūmalu ar
cūkas pavēderi alus un BBQ mērcē un porteri ar biešu uzkodu. Starp citu,
uzkodas tiek pielāgotas viesu gaumei -
virtuvē strādā pietiekami atjautīgi pavāri, kas noreaģēs uz jebkādām prasībām,
tostarp sagatavos arī uzkodu plati vegāniem. Kad visi trīs ali ir pamalkoti, es
pastāstu, ka tie ir paši mierīgākie un garšas ziņā vienkāršākie ali visa vakara
gaitā – un tad mūsu ciemiņi parasti ir pārsteigti, jo jau porteris licies gana
jaudīgs un sarežģīts. Tūres laikā es mēģinu saprast, kādu alu kuram piedāvāt. Ieklausīties
tajā, ko saka viesi. Ja atnāk dāmas, tad parasti mēģinu iedot ko interesantāku,
piemēram, ogu alu, kas, atšķirībā no veikalu piedāvājuma galīgi nav salds!
Visādus brīnumus parasti var dabūt bārā Taka, kura saimnieks Juris ir īsts alus
entuziasts, ir pat gadījies tur garšot tik jaunu alu, kuram vēl nav pat
nosaukuma! Galvenais, dodoties alus tūrē, ir atmest visus aizspriedumus par to,
kādam ir jābūt alum, ļauties Latvijas alus darītāju izlolotajām garšām un
izbaudīt pašu lieliskāko, ko alus cienītājiem sniedz mūsu bagātīgā daba.
Dažādas uzkodas piedāvā arī Ziemeļu Enkurs un Alķīmiķis.
Kāda ir tava ideālā alus
tūres grupa?
Atvērta visam jaunajam, gatava klausīties un izzināt. Tūres laikā es
izglītoju par visiem alus darīšanas smalkumiem, pieskaroties arī vissīkākajām
niansēm. Ir iespējams aplūkot alus sastāvdaļas, uzzināt, kā izskatās apiņi un
iesals, un tos pat pasmaržot un pagaršot. Tāpat var izpētīt mazos brūžus – kurš
no tiem iekārtots tā, lai būtu ērti, kura interjers veidots, lai būtu
dekoratīvs un iespaidīgs. Tūristiem šīs alus tūres ir lieliska iespēja apskatīt
Rīgu, ko paši uz savu galvu neredzētu, ja paliktu Vecrīgā. Savukārt vietējiem
es ļauju ieraudzīt it kā zināmas vietas pašu acīm. Alus tūrēs dodas
visdažādākās grupas – optimālais cilvēku skaits ir ne vairāk par divpadsmit,
taču esmu pa krogiem izvadājis arī grupu, kas sastāv no tikai diviem cilvēkiem.
Ir jārēķinās, ka tūres garums būs aptuveni četras stundas, tāpēc noteikti vērts
ieplānot brīvu visu vakaru – kā rāda pieredze, arī pēc tūres beigām daudzi
nolemj, ka paliks ballēties tepat kādā no mūsu alus kvartāla krogiem. Kas zina,
varbūt izdosies iepazīt vēl kādas jaunas garšas! Turklāt, ja Rīga šķiet par
šauru un par pazīstamu, jau vasarā piedāvāsim Vislatvijas alus tūres, kas vedīs
uz dažādiem brūžiem reģionos.