ATKLĀTA LATVIJAS ALUS DARĪTAVU TŪRE
Latvijā
darīta alus garšas visām gaumēm, pieskaņotas uzkodas un stāsti par alu vairāku
stundu garumā ir piedzīvojums, kas neatstās vienaldzīgu nevienu alus baudītāju.
Svinot gada jubileju, Rīgas alus kvartāls ir paplašinājis savu tūrisma produktu
klāstu ar jaunu gastronomiskā tūrisma maršrutu – Latvijas alus darītavu tūri,
kas ved uz Vidzemes mazajām alus darītavām.
“Rīgas alus kvartāla gada
jubileju esam sagaidījuši ar vairāk nekā 200 Latvijas alus garšām, kas
atrodamas mūsu krogos un brūvkrogos. Amata alus kustība Latvijā piedzīvo savu
uzplaukumu, pērn Latvijā darbu uzsākuši vismaz desmit jauni mazie brūži, šogad
plāno atvērties vēl vismaz pieci, līdz ar to tikai likumsakarīgi, ka mēs
iepazīstinām alus baudītājus no visas pasaules ar Latvijā darītu alu. Visu
pagājušo gadu mēs vedām alus mīļotājus Rīgas alus kvartāla tūrēs, simtiem viesu
atklājot bagātīgo alus šķirņu buķeti, ko piedāvā mūsu krogi. Šogad tūres vedīs
arī ārpus pilsētas, atklājot īstās Latvijas zemes garšas vietās, kur tiek
radīts mūsu nacionālais dzēriens – alus,” stāsta Rīgas alus kvartāla idejas
aizsācējs, Valmiermuižas alus
saimnieks Aigars Ruņģis.
Latvijas alus darītavu tūre
vedīs uz trīs mazajām alus darītavām Vidzemē – katra no tām ar savu raksturu un
alus klāstu. Tos, kuri vēlas atklāt bagātīgo Latvijā darītā alus pasauli,
gaidīs Valmiermuižas alus darītava
pie Valmieras, alus darītava Malduguns
Raunā un Raiskumietis Raiskumā.
A.Ruņģis: “Valmiermuižas alus darītavā ikvienam mūsu viesim ir iespēja iepazīt bagātīgo Latvijas garšu ēdienkarti, kas veidota atbilstoši gadalaikam un lokālajiem produktiem. Ekskursija pa brūzi alus zinātāja pavadībā, alus degustācija ar atbilstošām uzkodām, kā arī bagātīgas pusdienas Valmiermuižas alus virtuvē ir unikāls veids, kā iepazīt Latvijas alus garšas vietā, kur tās ir radītas un darītas.”
Krišjānis Zeļģis, Malduguns alus aldaris: “Malduguns alus darītava tapa kā
rezultāts mūsu aizrautībai ar alu. Mūsu ikdiena ir dažāda tipa eili, tomēr
būtiski ir arī eksperimenti ar visdažādākajām garšām. Bez ierastākiem alus
stiliem mums ir alus, kuru sastāvā ir ķiploki, raudzēta bērzu sula, čili
pipari. Mēs meklējam jauno Latvijas garšu. Malduguns
alus ir garšpilns piedzīvojums, ko aicinām atklāt Latvijas alus tūrē.”
Donāts Čudorāns, alus
brūzis Raiskumietis: “Mums ir svarīgi
atklāt reģiona garšas pēc iespējas plašākam alus baudītāju lokam – tieši tāpēc
mēs veltām savus spēkus ne tikai alus brūvēšanai, bet arī senā maizes krāsnī
cepam sātīgu Latvijas maizi un uz vietas arī kūpinām gaļu. Tās ir klasiskas
garšas, kuras papildina viena otru, un
to visu iespējams nobaudīt, ciemojoties mūsu alus darītavā.”
Latvijas alus tūre
paredzēta interesentu grupām no 5 līdz 15 cilvēkiem, piedāvājuma paketē
iekļautas ekskursijas un degustācijas trīs alus darītavās, vairāku kārtu
pusdienas un launags, kā arī transports. Latvijas alus tūres tiek organizētas
ar iepriekšēju pieteikšanos, vienojoties pa tālr.
+371 20081990 vai info@beerdistrict.lv.
RĪGAS ALUS KVARTĀLS PIEDĀVĀ VAIRĀK NEKĀ 200 LATVIJAS ALUS GARŠAS
ZIEMEĻU ENKURS: JAUNS BRŪZIS AR SENATNES AURU
Dāvis Linde no alus mājražotāja kļuvis par nopietnu brūvētāju ar savu brūzi
Brūvkrogs Ziemeļu Enkurs ir viens no jaunākajiem Rīgas alus kvartāla
krogiem – durvis vēra vien pērnajā ziemā. Iespējams, savu darījusi senā
Kuncendorfa brūža aura, savu – saimnieku meistarība, taču šodien Ziemeļu enkurs vai ik dienu ir
stāvgrūdām pilns. Un kā nu ne, ja tajā
var nogaršot lielisku, uz vietas izlolotu alu, par kuru ik dienu rūpi tur viens
no Ziemeļu enkura īpašniekiem Dāvis Linde. Pēdējo deviņu gadu laikā viņš sabrūvējis
neskaitāmus alus, guvis nozīmīgus apbalvojumus kā alus mājražotājs, līdz kopā
ar jūrnieku Klāvu Killo atvēzējies savam brūzim, kurā ik dienu var nogaršot
vismaz sešas unikālas alus garšas, kas radītas turpat, Ziemeļu Enkurā. Dāvis
par alu stāv un krīt, un atzīst – diena bez alus nav izdevusies diena. Ziemeļu
Enkurs ir arī viens no Rīgas alus kvartāla alus tūres pieturpunktiem.
Kas, Tavuprāt, ir Ziemeļu Enkura
veiksmes atslēga?
Te noteikti var minēt daudzas lietas. Mums ir nenovērtējami milzīgs
atbalsts no visām pusēm – piemēram, Klāva brālis mums palīdz ar mārketinga
jautājumiem, mani brāļi sniedz padomu un praktisku atbalstu dizaina lietās,
mana māsīca organizē foto un video. Sanāk tāds kā mūsu paplašinātās ģimenes
uzņēmums, visi ir priecīgi palīdzēt. Vēl var gadīties, ka iet tik labi, jo šī
ir laba vieta alum. Tikai tad, kad jau bijām sākuši te darboties, uzzinājām, ka
šajā ēkā bijusi vēsturiskā fon Kuncendorfa darītava. Forši, kad uz cūkas laimi
trāpi vietā ar tādu auru. No mūsu otrā stāva terases vēl var redzēt dažādas
vēsturiskās detaļas, piemēram, uz nama fasādes vēl saskatāms fon Kuncendorfa
ģerbonis. Savukārt zem ēkām ir milzīgs pagrabu komplekss, kādi 6000
kvadrātmetri, no kuriem ejas ved arī uz citām vietām, piemēram, Rīgas
1.slimnīcu. Paši arī vasarā vienu pazemes telpu izmantojam kā noliktavu.
Kas jūs atšķir no citiem
krogiem?
Pirmkārt jau tas, ka mēs esam otrajā stāvā. Patiešām, tas ir neierasti – ja
paskaties pilsētā, tad praktiski visi ir pirmajā stāvā. No mums paveras
citādāks skats uz Rīgu. Vēl jau arī jāsaka, ka nav daudz brūvkrogu, kuri uz
vietas dara alu – bez mums Rīgas alus kvartālā tādi ir vēl Labietis un
Alķīmiķis. Es diezgan labi zinu, kas notiek citos krogos, jo Ziemeļu Enkurā
nevaru tā vienkārši sēdēt un baudīt aliņu, vienmēr pieķeru sevi, ka sekoju tam,
kas notiek apkārt.
Ja būtu cilvēkam, kas
nenojauš, ko sagaidīt Ziemeļu Enkurā, jāpasaka, kas viņu te sagaida, kas būtu
pirmais, ko teiktu?
Noteikti vispirms gribētu teikt, ka te ir īpašs “fīlings”. Nopietni,
cilvēki ir īpaši uzsvēruši, ka pie mums ir ļoti mājīgi, ne velti lielākoties
galdiņu dabūt ir grūtības, pirms nākšanas labāk rezervēt – īpaši, ja vēlaties
sēdēt āra terasē. Viss pārējais jau ir sekundārs, mēs piemeklēsim katrai garšas
kārpiņai piemērotāko alu, neatkarīgi no tā, vai priekšroku dodat saldākam,
skābākam, rūgtākam… turklāt mums ir arī bagātīgs virtuves piedāvājums.
Ēdienkartē sev
tuvāko atradīs visi – te ir gan tik aktuālie burgeri, sātīgi otrie ēdieni,
tostarp steiks, ko visi ļoti slavē, kā arī milzīgs klāsts ar uzkodām. Ceptas
reņģītes mīklā, alus plates, mīdijas dažādās mērcēs. Pie mums var dabūt pilnu
spektru – labu alu, gardas vakariņas un vēl īsto fīlingu noķert.
Kā pie Tevis atnāk alus
receptes? Vai tiešām pamosties no rīta un saproti – tā, tagad iešu un vārīšu
Mango nāru?
Es ļoti uzmanīgi sekoju visam, kas notiek alus pasaulē, ne tikai pie mums,
bet arī citu valstu aldariem, tostarp norvēģiem, amerikāņiem, austrāliešiem…
Lasu, ko viņi dara, un smeļos iedvesmu. Turklāt es pats alu vāru jau devīto
gadu, mājās savulaik visādi eksperimentēts, mests katlos rozmarīns, timiāns,
koriandrs, augļu mizas un tā tālāk. Ir kaut kādas garšas, kas paliek atmiņā, un
tad īstajā brīdī tās saslēdzas ar konkrēto aliņu. Apzinos, ka pie mums
dabūjamie ali ir samērā eksotiski, īpaši priekš tiem, kas joprojām dzīvo ar
pārliecību, ka lāgera tipa alus ir pats labākais un īstākais alus. Taču Ziemeļu
Enkurs ir lieliska vieta, kur atklāt jaunas garšas – viens, var pajautāt
bārmenim, lai viņš iedod pagaršot malciņu alus, otrs, var izvēlēties mūsu īpašo
garšas četrpaku, kur mazos tilpumos dabūjami dažādi mūsu darītie ali. Tad var
izgaršot, izčāpstināt un atrast savu garšu. Man šķiet, ka saprotamākais no mūsu
aliem varētu būt Ze Lāgeris, kas tagad ir izdzerts, taču pēc kāda mēneša
atgriezīsies, vēl kā pirmo var mēģināt Dzenskrūvi. Mango nāra būs jau
sarežģītāks alus. Tie, kas nāk alus kvartāla Alus tūrēs, var ne tikai nogaršot
alu, bet arī pavērot, kā tas tiek darīts, jo vārāmie katli ir tepat, aiz bāra.
Minēji, ka alus izdzerts –
vai tiešām karstumā rīdziniekiem tik ļoti slāpst?
Pamatīgi. Agrāk mēs varējām sadarbībā
ar citiem uzvārīt pa kādam alum, jo katli stāvēja tukši – pie mums vēl
viens Alus kvartāla krogs, Taka, bija uzvārījuši savu alu, vēl vienu kublu
sataisījām kopā ar čigānbrūzi Ārpus. Tagad tas vairs nav iespējams, mucas
nepārtraukti tukšojas, tikko kā kāds tanks ir beidzies, vārām, lai būtu ko dot
cilvēkiem izbaudīt. Un aliņu pie mums var dabūt vienmēr.
ALUS KVARTĀLA ALUS TŪRES: GALVENAIS IR ALUS UN STĀSTI
Rīgas alus taku zinātājs Kristaps Daubars aizvedīs brīnumainā ceļojumā alus pasaulē
Kad gada sākumā tika atklāts
Rīgas alus kvartāls, Kristapam Daubaram, ilggadējam Valmiermuižas alus
vēstniecības viesmīlim pavērās gluži jauns darba lauks. Gadiem iepazinis alus
smalkumus no virtuves puses, bijis klāt visdažādāko brūvējumu tapšanā un
apmeklētāju izglītošanā, Kristaps uzkrājis gana daudz zināšanu, lai nestu tās
pasaulē, latviešu alus labo vārdu cildinot. Tieši tāpēc Kristaps ir galvenais
Rīgas alus kvartāla gids, kura vadītajās alus tūrēs var uzzināt tādas lietas
par alus darīšanu RĪgā, kas pat gidiem ar 40 gadu stāžu bijušas pilnīgs
jaunums. Neatkarīgi no tā, esi Rīgas viesis vai iedzimtais, Kristaps gādīgi
izvadīs pa Rīgas alus kvartāla krogiem, iepazīstinās ar jaunākajām un
interesantākajām garšām, kā arī uzklausīs visas tūrētāju vēlmes, lai ceļojums
Latvijas alus garšu pasaulē kļūtu par īstu piedzīvojumu.
Bez šaubām, tūristiem, jo
īpaši alus cienītājiem, Rīgas alus kvartāla alus tūres ir lielisks veids, kā
iepazīt Rīgu. Taču ko šajās tūrēs iegūst vietējais rīdzinieks – viņš taču ar
aiziet uz jebkuru no krogiem, kad vien pats vēlas!
Galvenais, ko es iedodu tūres apmeklētājiem kopā ar izcilām Latvijas alus
garšām, ir stāsti par šīm vietām, par apkaimi, par tās vēsturi. Nav daudzi,
kuri ejot pa ielu atpazītu Rīgas senos alus brūžus, kuru brūvējumi pirms vairāk
nekā simts gadiem iekaroja visu Krievijas impēriju. Turklāt katram brūzim ir
savs īpašais stāsts, kaut vai par alus pagrabu labirintiem, kas, kā mēļo,
stiepjoties cauri vai visam Rīgas centram... Manos krājumos ir stāsti, kas ir
pārsteigums pat pieredzējušiem gidiem. Nu, un otra lieta ir īpašais
piedzīvojums pašos krogos un brūvkrogos. Šobrīd alus tūrē mēs apmeklējam piecus
krogus un mazās alus darītavas. Nākot alus tūrē, varat būt droši, ka varēsiet
pavērot alus darīšanas aizkulises, pagaršot dažādus brūvējumus, kas vēl ir
tikai tapšanas stadijā un, iespējams, līdz kroga zālei nemaz nenonāks. Bieži
vien tūrēs ar viesiem apsveicinās arī pašu krogu saimnieki – Gordons no Alķīmiķa,
Dāvis no Ziemeļu Enkura -, tā ir lieliska iespēja uzzināt visu interesējošo
tieši no pirmavota!
Vai ir kādas īpašas garšas,
ko piedāvā Rīgas alus kvartāls?
Rīgas alus kvartālā ir apvienojušies desmit krogi. Visos tajos ir dabūjams
Latvijas mazo alus darītavu brūvēts alus, ko citviet atrast varētu būt pagrūti.
Taču trīs no tiem ir brūvkrogi – alus krogi ar savu mazo brūzi -, kas nozīmē,
ka tur tiks piedāvāts patiešām unikāls alus, ko citur nedabūt. Tā Labieša alus
garšā dzīvo īsti Latvijas meži un pļavas, Alķīmiķī darītais alus top,
kombinējot pasaules praksi ar Latvijas tradīcijām, savukārt Ziemeļu Enkura
brūzis ir izaudzis no tā saimnieka hobija – mājbrūvēšanas. Valmiermuižas alus
gan top citviet, taču Valmiermuižas alus vēstniecībā var nogaršot visus
jaunumus no Valmiermuižas, ko citur nesastapt, turklāt tās tirgotavā var atrast
desmitiem amata alus garšu, kas tapušas mazajos brūžos visā Latvijā.
Tā dēvētais craft jeb amata
alus pēc garšas var būt specifisks – kā to uztver Rīgas alus kvartāla viesi?
Mūsu alus tūri parasti uzsākam Valmiermuižas alus vēstniecībā, kur
iepazīstinām viesus ar alus precināšanu, piedāvājot alu ar tam pieskaņotām
uzkodām – piemēram, gaišo alu ar kartupeļu klimpām un sēņu putām, dūmalu ar
cūkas pavēderi alus un BBQ mērcē un porteri ar biešu uzkodu. Starp citu,
uzkodas tiek pielāgotas viesu gaumei -
virtuvē strādā pietiekami atjautīgi pavāri, kas noreaģēs uz jebkādām prasībām,
tostarp sagatavos arī uzkodu plati vegāniem. Kad visi trīs ali ir pamalkoti, es
pastāstu, ka tie ir paši mierīgākie un garšas ziņā vienkāršākie ali visa vakara
gaitā – un tad mūsu ciemiņi parasti ir pārsteigti, jo jau porteris licies gana
jaudīgs un sarežģīts. Tūres laikā es mēģinu saprast, kādu alu kuram piedāvāt. Ieklausīties
tajā, ko saka viesi. Ja atnāk dāmas, tad parasti mēģinu iedot ko interesantāku,
piemēram, ogu alu, kas, atšķirībā no veikalu piedāvājuma galīgi nav salds!
Visādus brīnumus parasti var dabūt bārā Taka, kura saimnieks Juris ir īsts alus
entuziasts, ir pat gadījies tur garšot tik jaunu alu, kuram vēl nav pat
nosaukuma! Galvenais, dodoties alus tūrē, ir atmest visus aizspriedumus par to,
kādam ir jābūt alum, ļauties Latvijas alus darītāju izlolotajām garšām un
izbaudīt pašu lieliskāko, ko alus cienītājiem sniedz mūsu bagātīgā daba.
Dažādas uzkodas piedāvā arī Ziemeļu Enkurs un Alķīmiķis.
Kāda ir tava ideālā alus
tūres grupa?
Atvērta visam jaunajam, gatava klausīties un izzināt. Tūres laikā es
izglītoju par visiem alus darīšanas smalkumiem, pieskaroties arī vissīkākajām
niansēm. Ir iespējams aplūkot alus sastāvdaļas, uzzināt, kā izskatās apiņi un
iesals, un tos pat pasmaržot un pagaršot. Tāpat var izpētīt mazos brūžus – kurš
no tiem iekārtots tā, lai būtu ērti, kura interjers veidots, lai būtu
dekoratīvs un iespaidīgs. Tūristiem šīs alus tūres ir lieliska iespēja apskatīt
Rīgu, ko paši uz savu galvu neredzētu, ja paliktu Vecrīgā. Savukārt vietējiem
es ļauju ieraudzīt it kā zināmas vietas pašu acīm. Alus tūrēs dodas
visdažādākās grupas – optimālais cilvēku skaits ir ne vairāk par divpadsmit,
taču esmu pa krogiem izvadājis arī grupu, kas sastāv no tikai diviem cilvēkiem.
Ir jārēķinās, ka tūres garums būs aptuveni četras stundas, tāpēc noteikti vērts
ieplānot brīvu visu vakaru – kā rāda pieredze, arī pēc tūres beigām daudzi
nolemj, ka paliks ballēties tepat kādā no mūsu alus kvartāla krogiem. Kas zina,
varbūt izdosies iepazīt vēl kādas jaunas garšas! Turklāt, ja Rīga šķiet par
šauru un par pazīstamu, jau vasarā piedāvāsim Vislatvijas alus tūres, kas vedīs
uz dažādiem brūžiem reģionos.
RĪGAS ALUS KVARTĀLAM PIEVIENOJAS KAŅEPES KULTŪRAS CENTRS
Divus mēnešus pēc Rīgas alus kvartāla atklāšanas tam pievienojies jauns
dalībnieks – Kaņepes Kultūras centrs, līdz ar to alus kvartāla krogu, brūvkrogu
un darītavu skaits pieaudzis jau līdz desmit. “Simboliski, ka atklājot alus
baudīšanas sezonu, mums pievienojas Kaņepes Kultūras centrs, kas jau izsenis
veicinājis laikmetīgās kultūras un latviešu laikmetīgā alus izpratni
visdažādākās mākslas cienītāju sabiedrībās,” atzīst alus kvartāla dibināšanas
viens no iniciatoriem, Valmiermuižas alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis.
Izvietojies starp trīs vēsturiskiem alus brūžiem – Kimmela, Stricka un
Kuncendorfa -, Rīgas alus kvartāls apvieno mazos alus brūvētājus un
krodziniekus, kuriem svarīgi alus cienītājus no visas pasaules iepazīstināt ar
Latvijā darīta alus daudzveidību un augstvērtīgumu. Dibināts kā jauns tūrisma
maršruts, Rīgas alus kvartāls vienlaikus sekmē alus baudīšanas kultūras izaugsmi
Latvijā, kā arī veicina Latvijā darītā alus ražošanas attīstību un kvalitāti.
“Rīgas alus kvartāls tika atklāts februāra sākumā, un kopš pirmās dienas
mēs esam pārliecinājušies, ka kopējiem spēkiem iespējams panākt daudz vairāk,
nekā strādājot katram atsevišķi. Pavisam jauno krogu un brūvētavu entuziasms ir
licis sasparoties arī tiem, kuriem aiz muguras jau vairākas ziemas Briāna ielas
rajonā, un mēs pavisam noteikti esam gatavi jaunajai tūrisma sezonai. Tikai Rīgas
alus kvartālā atradīsiet tik plašu Latvijā brūvēta alus daudzveidību, kā arī
varēsiet izvērtēt jauno un daudzsološo aldaru pienesumu Latvijas alus darītāju
kopējā katlā. Turklāt Rīgas alus kvartālam par godu ir izbrūvēts īpašs
porteris, ko iespējams atrast alus kvartāla krogos un pie īpaši izmeklētiem
partneriem vien dažās vietās Rīgā,” iepazīt Latvijas alus smalkumus aicina
A.Ruņģis.
“Kaņepes Kultūras centrs jau ilgāk nekā piecus gadus piedāvā unikālu
iespēju ienirt Rīgas kultūras dzīves
pašā epicentrā, izbaudīt mūsdienu mākslas aktualitātes, dzirdēt jaunus un
daudzsološus mūziķus no visas pasaules un ļauties visdažādāko mākslu formu
mijiedarbībai, kā arī, protams, novērtēt Latvijā darīta alus daudzveidību. Alus
nozīme Latvijas kultūras dzīvē ir nenovērtējama, un es varu pavisam droši
apgalvot, ka malkojot Latvijā darītu alu mūsu mājīgajās telpās, ir radusies ne
viena vien spoža un radoša ideja,” teic Kaņepes Kultūras centra vadītājs Dāvis
Kaņepe, piesakot kultūras vietas turpmāku līdzdalību Rīgas alus kvartālā.
Rīgas alus kvartāls apvieno nu jau desmit krogus, katru ar savu raksturu un dažu pat ar savu brūzi. Tie ir Valmiermuižas alus darītavas vēstniecība, alus brūži Labietis, Alķīmiķis un Ziemeļu Enkurs, kā arī draugi, tuvējie krogi Vest, Walters & Grapa, Taka, Zobens un Lemess un Autentika, un tagad arī Kaņepes Kultūras centrs.
Alus kvartālā notiek gan organizētas ekskursijas stāstnieku pavadībā, gan
arī ikviens interesents var izveidot savu maršrutu, pa kuru dodoties izzināt amata
alus daudzveidību. Plašāka informācija par Rīgas alus kvartālu pieejama
interneta vietnē www.beerdistrict.lv un Facebook lapā https://www.facebook.com/RigaBeerDistrict/.
ALUS KVARTĀLA ATKLĀŠANAS NOSLĒGUMĀ – FOLKLORAS KONCERTS
Svētdien,
18.februārī plkst.18 ar folkgrupas Skandi koncertu Valmiermuižas alus
vēstniecībā tiks noslēgts Rīgas Alus kvartāla atklāšanas festivāls. Visi
lieliska alus cienītāji tiks aicināti pacelt kausus, kopīgi skandēt alus
dziesmas un godāt Latvijā radīto alu. Īpašais vakara alus – Rīgas Alus kvartāla
nefiltrētais porteris!
Lai arī Alus
kvartāla atklāšanas pasākums noslēgsies svētdienā, rosība visos deviņos Alus
kvartāla krogos turpināsies ar dažādiem pasākumiem, Latvijā brūvēta alus
baudīšanu, gardām maltītēm un līksmu kopā sanākšanu un vakarēšanu.
Rīgas Alus
kvartāls apvieno deviņus krogus, katru ar savu raksturu un savu izcilību. Četros
brūvkrogos – Valmiermuižas alus vēstniecībā, Labietī, Ziemeļu Enkurā un
Alķīmiķī -, varat izbaudīt uz vietas bŗūvēta alus īpašās garšas, savukārt pieci
krogi – Taka, Zobens un Lemess, Walters un Grapa, Autentika un Vest -, piedāvās
ne tikai kopā vairāk nekā simts dažādas alus šķirnes, bet arī gardas maltītes,
lieliskas sarunas un labu laika pavadīšanu līdz pat vēlai vakara stundai.
ALUS KVARTĀLA ATKLĀŠANAS FESTIVĀLS
Pavisam
jauns, daudzpusīgs un vienojošs – tāds ir tikko atklātais “Rīgas alus
kvartāls”. No 9. līdz 18. februārim, desmit dienu garumā, ikviens aicināts
izstaigāt kvartāla deviņus krogus un brūvētavas, nobaudot kādu no vismaz 100
Latvijā un Baltijā brūvētajām craft
alus šķirnēm, izzinot senās alus brūvēšanas tradīcijas un apmeklējot dažādus
kultūras pasākumus.
Festivālu ieskandinās jaunākajā no “Rīgas alus kvartāla” brūžiem – “Ziemeļu enkurā”, kas šodien, 9. februārī, tiks atklāts pavisam oficiāli. Pasākumā uzstāsies grupa “Čipsis un Dullais”, drosmīgākajiem būs iespēja iegūt “Ziemeļu enkurs” tetovējumu bez maksas, un visi brūža apmeklētāji varēs ne tikai baudīt pašu brūvētu alu, bet arī redzēt un iepazīt, kā turpat, brūzī milzīgos katlos top svaigākais alus vārījums.
"Alus brūvēšanā mēs izmantojam tikai dabīgas un labākās izejvielas. Lai gan pašos pamatos tas ir saglabājies nemainīgs, alus vārīšana ir radošs process, un vienmēr var atklāt jaunas garšas un radīt jaunus alus veidus! Iespējas ir neierobežotas, un mēs mīlam eksperimentēt. Patlaban "Enkurā" ir pieejami pieci dažādi alus veidi, starp kuriem ir eils ar nosaukumu "Dzenskrūve" ar četru veidu apiņiem sastāvā, pēc beļģu tumšā alus receptēm radītais "Ledlauzis" un augļu alus "Nāra". Protams, vienlaikus brūvējam jaunus alus," stāsta viens no “Ziemeļu enkurs” idejas autoriem, aldaris Dāvis Linde.
“Rīgas alus kvartāls” ir īpašs ne tikai ar savu vēsturisko atrašanās vietu starp trim seniem brūžiem, bet arī ar daudzpusīgu alus šķirņu un krogu piedāvājumu. Latvijas mazo alus darītavu piedāvājumu pie smagās mūzikas ritmiem varēs iepazīt svētdien, 11. februārī, krogā “Zobens un lemess”, kur notiks nekomerciālās mūzikas ierakstu un atribūtikas kolekcionāru saiets “Metal Market”. Šo krogu izveidojuši cilvēki, kas jau gadu desmitiem stiprinājuši metālmūzikas kalvi Latvijā, tādējādi tur vienmēr skanēs labākā latviešu un arī ārzemju smagā mūzika, un sarunu biedru pie alus kausa atradīs ikviens metālmūzikas un folkloras zinātājs.
12. februārī krogā “Alķīmiķis” notiks īpaša brūža tūre, kurā demonstrēs, kā tiek brūvēts amata alus, un stāstīs par tā vēsturi. Tāpat viesiem būs iespēja nogaršot dažādus alus veidus un uzkodas. Nākamajā dienā, 13. februārī, alus darbnīcā “Labietis” gaidāms īpašs atklāšanas festivāla pasākums. Papildus īsta, pēc senām tradīcijām brūvēta alus baudīšanai varēs vērot tā tapšanas procesu un apgūt alus evolūciju – kā mežos un pļavās tiek ievāktas izejvielas, kur meklēts sentēvu raugs un kā attīstījusies Ziemeļeiropas alus vēsture un kultūra.
Valentīndienu modīgi atzīmēs pilsētas bārā “Vest” ar pasākumu “Lonely Hearts Love Beer”, kur apmeklētājiem būs iespēja iepazīt ne tikai vietējo brūžu alu, bet arī lieliskus brūvējumus no kaimiņvalstīm – Igaunijas un Lietuvas, kā arī pa kādam alum no Skandināvijas valstīm.
Ceturtdien, 15. februārī, apmeklētāji
lūgti uz aklo alus degustāciju alus bārā “Taka”, kur tiks iepazīts Latvijas
lāgeris, bet sestdien “Takā” notiks "Alus festiņš ar tiem, kam viss vēl
priekšā". Savukārt aktīvākas atpūtas piekritēji sestdienas vakarā tiks
gaidīti krogā
“Walters & Grapa”, kur DJ Nenotveramais Atriebējs pavadībā varēs baudīt alu
līdz pat rīta gaismai. "Rīgas alus kvartāla" atklāšanas svētki tiks
noslēgti svētdienā, 18. februārī, "Valmiermuižas alus" darītavas vēstniecībā,
kur no plkst. 18.00 folkgrupas “Skandi” izpildījumā varēs baudīt latviešu
tradicionālās alus dziesmas un iepazīt jaunās "Valmiermuižas alus"
garšas.
ATKLĀJ RĪGAS ALUS KVARTĀLU
Lai iepazīstinātu alus cienītājus no visas pasaules ar Latvijas alus daudzveidīgo piedāvājumu, 8. februārī, atklāts jauns tūrisma galamērķis – “Rīgas alus kvartāls”. Tajā pieejamas vismaz 100 Latvijā un Baltijā brūvēta craft alus šķirnes, ko ikviens interesents varēs nobaudīt ekskursijās stāstnieka pavadībā vai individuāli, plānojot savu maršrutu.
Aigars Ruņģis, “Valmiermuižas alus” darītavas saimnieks un alus kvartāla iniciators: “Latvija ir zeme, kur alus tiek turēts augstā godā, un nepārtraukti tiek rastas jaunas, tikai šim reģionam raksturīgas garšas. Pirms 100 gadiem Rīga bija Ziemeļeiropas alus darīšanas citadele, bet šodien pie mums ar īpašu sparu uzplaukušas craft alus darītavas. Pēdējo piecu gadu laikā Eiropā mazo alus darītavu skaits pieaudzis par 73%, savukārt Latvijā pēdējo divu gadu laikā sevi pieteikušas 12 jaunas mazās darītavas, un mūsu tirgū craft alus īpatsvars sasniedz jau 24%.”
Lai iepazīstinātu alus cienītājus no Latvijas un visas pasaules ar brūžu daudzveidīgo piedāvājumu, vairāki Latvijas mazie alus darītāji un krodzinieki ir apvienojušies "Rīgas alus kvartālā". Vietā, kur pirms simts gadiem darbojās trīs lielas un slavenas alus darītavas – Bier- und Porterbrauerei und Malzfabrik C. Stritzky, C. L. Kymmel un Bierbrauerei Gust. Kuntzendorff – Latvijā un Baltijā darīto craft alus šķirnes piedāvā deviņi krogi, katrs ar savu raksturu un daļa pat ar savu brūzi. Tie ir “Valmiermuižas alus” darītavas vēstniecība, alus brūži “Labietis”, “Alķīmiķis” un “Ziemeļu Enkurs”, kā arī draugi, tuvējie krogi “Vest”, “Walters & Grapa”, “Taka”, “Zobens un Lemess” un “Autentika”.
“Svinot Latvijas simtgadi, Rīgas alus kvartāls piedāvā iepazīt īstās Latvijas alus garšas un izbaudīt alus meistaru izlolotās alus šķirnes īpašā gaisotnē, ko novērtēs īsti alus cienītāji. Tas ir jauns koncepts tūrisma un Latvijas alus eksporta veicināšanai uz citām valstīm Baltijas jūras reģionā un tālāk. Mūsu mērķis ir padarīt Rīgu par Ziemeļeiropas craft alus galvaspilsētu,” stāsta Aigars Ruņģis.
Vita Jermoloviča, “Live Rīga” valdes priekšsēdētāja: “Rīga aizvien spēcīgāk iezīmē sevi ārvalstu tūristu iecienītāko Ziemeļvalstu galamērķu kartē. Un jau vairākus gadus par Rīgu stāstām kā nozīmīgu galamērķi kvalitatīva ēdiena cienītājiem. Mēs vēsturiski esam bijuši arī alus lielpilsēta, un iniciatīva to atjaunot ir
augsti vērtējama. Jaunatklātais "Rīgas alus kvartāls" ar tā unikālo novietojumu,
piedāvājumu un gaisotni padarīs Rīgu par iekārojamu tūrisma galamērķi visiem, kuri sevi
uzskata par alus baudītājiem.”
Alus kvartālā notiek gan organizētas ekskursijas stāstnieku pavadībā, gan arī ikviens interesents var izveidot savu maršrutu, pa kuru dodoties izzināt craft alus daudzveidību. Plašāka informācija par "Rīgas alus kvartālu" un par pieteikšanos ekskursijām latviešu, angļu un krievu valodā pieejama interneta vietnē un Facebook lapā. Ekskursijas pēc iepriekšējas pieteikšanās notiks otrdienās un trešdienās no plkst. 18.00.
Par godu alus kvartāla atklāšanai “Valmiermuižas alus” darītavā ir izbrūvēts jaunums – “Rīgas alus kvartāla porteris”, kas ierobežotā daudzumā būs pieejams tikai “Valmiermuižas alus Vēstniecībā” Rīgā un alus kvartāla krogos.